kayip esya burosu / lost and found

yorgun yolcu - yapim asamalari

bir suredir ugrastigim fotografli anlatimlarin ilkine hos geldiniZ.. bugun su ustte gordugunuZ kuklanin yapim asamasini fotograflarla birlikte inceleyecegiZ..

malZeme listesiyle baslayalim;
temel malZemeler bunlar. yani;
bir ince bir biraZ daha kalin tel, yapistirici (burada chemopren adli yapistiriciyi kullanmaktayiZ lakin gemeinschaft'in seti sirasinda kullandigim bir yapistirici vardi turkiye'de, sanirim o da ise yarar.. bi adini hatirlayabilsem iyi olacakti ama, neyse - aha hatirladim! uhu hart diye bisey, kabalci'da da balci kirtasiye'de de vardi besiktas'ta.. hatta taksim'de de bolca vardi.. craft seysi degil ama, modeling bilmemne filan falan.. evet cok tavsiye), mass isimli ve firinlaninca sertlesen hamur (bunun yerine fimo da kullanilabilir diye dusunuyorum ama bu mass daha bir yumusak, daha rahat sekil alabiliyor. gerci turkiye'de gormemistim hic ama belki de bilmedigimden bakmadigim icindir, neyse), tebesir toZu (bu da mass icin, ellere filan yapismasini onlemek, daha kontrollu sekillendirebilmek adina), maket bicagi tarZi bir keskin arac, akrilik ve suluboya. bunun disinda ayrica makas, kumas, igne, iplik, vs. gibi malZemeler var tabii..

ilk olarak tellerimiZden kalinca olanina ustteki sekli veriyoruZ.

ardindan burdaki gibi ince telle ustunu sariyoruZ.

ardindan hamurumuZla kafa el ve ayaklarinin temelini olusturmak uZere ustteki gibi basit sekiller yapip firina koyuyoruZ..

firindan cikarip sogumasini bekledigimiZ kuklamiZin surat detaylarini yapiyoruZ ikinci seferde. yeniden firina koyuyoruZ.. bu arada, kisa kollu veya etekli bir kostum yapmayi dusunuyorsaniZ kollari ve bacaklari dirsek ve diZlere kadar uZatabilirsiniZ hamurunuZla. ayni sekilde boynu da goguse kadar kaplayabilirsiniZ.. hepsi kostumun gerekliliklerine gore degisiklik gosteren kararlar..
ikinci keZ firinladigimiZ kuklamiZ tekrar kuruyunca goZlerini, ellerini ve ayaklarini ekliyoruZ..
son seferin ardindan goZkapagi ekleyip (ki bu tamamen istege bagli aslinda, bu sefer degisik bir sey denemek istedigim icin yaptim goZkapaklarini ben mesela) tekrar firinliyoruZ ve kuklamiZin temeli haZir olmus oluyor..

bundan sonraki asama cok dogaclama gelistigi icin fotograf cekemedim ama anlatayim efendim. soguyan kuklamiZi ilk olarak akrilik boyamiZla ten rengine boyuyoruZ. gerekirse ilk kat kuruduktan sonra ikinci kati da ekliyoruZ. ardindan goZlerini boyuyoruZ beyaZa..
daha sonra sac asamasi geliyor. bu kuklada ne ise yaradigini tam olarak bilemedigim fakat cicek aranjmanlarinda filan kullanildigini tahmin ettigim ilginc bir materyal kullandim sac niyetine. fakat kece, ip veya yun vs. de kullanilabilir pek tabii..

ve geliyoruZ kostum asamasina.. ben genelde dikmek yerine chemopren isimli arkadasa guveniyorum. ama iste blogun bahanesi olan dikis makinam geldiginde isler degisir belki, bilemedim simdilik :)

velhasil kostum ve aksesuarlari tamamlanan kuklaniZ kullanima (bilmiyorum, gercekten) haZir..
bu arada, boyutu 12cm oldu bu sefer. ilk asamada teli bukerken boyuta da karar vermis oluyoruZ..
bu arada dukkanin adresini vermeyi unutmusum.. edit: artik dukkanda degil kendileri, yolculuga cikmaya haZirlaniyor..

17 comments:

GeCe said...

çok güzel anlatışsın bu daha da güzel

ozlemakin said...

tesekkur ederim :)

sesiber said...

çok güzel anlatmışsın gerçekten. neden 2 kez fırınladın? Tek seferde, el, ayak, yüz çalışılamıyor mu?

ozlemakin said...

2 degil 4 keZ firinladim aslinda :)
cok yumusak bir hamus oldugu icin detaylari katman katman calismak daha rahat geliyor bana, ondan birkac keZ firinliyorum.. ama fimoyla buna gerek kalmayabilir..

ozlemakin said...

hamus ne ki, hamur o hamur. :)

sesiber said...

4 kez uwww:))
Gerçekten emek emek diye bağırıyor. Çoook satılsın, yetiştiremez ol inşallah...
Sevgiler...

ozlemakin said...

:)))
umarim, gorecegiZ bakalim..
en kotu mayis ayinda bir kukla festivaline katilacagim, hatiralik hediyelik niyetine bi stand acma imkanim olursa orda denerim artik sansimi..

sesiber said...

Çok iyi işler yapanların malesef hakettiği değeri bulduğunu göremiyorum ülkemizde. Sen en azından yurtdışında bu hakkını kullanma şansına sahipsin. Orada el emeği çok değerli. Yolun açık olsun...

ozlemakin said...

bakalim, aslinda daha Ziyade animasyon benim isim, Zaten de bu yuZden burdayim ama iste.. gorecegiZ, tesekkur ederim :)

d e m e t said...

en güzeli bu olmuş sanki :)
o ödül kazanan animasyonunuzu izlemek mümkün mü acaba herhangi bir şekilde?

ozlemakin said...

tesekkurler:))
mail adresiniZe yollayabilirim linki bana ulasirsaniZ; toohero@gmail.com

cigdemonur2 said...

Ayrıntılarla yazmışsınız ama gövdeye de telin üstüne fimo yada mass dediğiniz malzeme kaplanıyor mu?Ben çok amatörce tel üzeri
elyaf sararak bebek yapıyorum.Henüz bir
arayış halindeyim,yeni birşeyler yapmak
öğrenmek istiyorum.Siz kendinize has bir
üslup geliştirmişsiniz,bakınca ismi
görmeden bu Özlemin kuklası denebilir,ne güzel.
Sevgilerimle...

ozlemakin said...

oncelikle guZel yorumlariniZ icin cok tesekkurler..

govdeyi hamurla kaplamiyorum ki hareket edebilsin. firinlandiktan sonra elyaf ya da ince sunger koyuyorum baZen vucuda sekil vermek icin.. ama son yaptigim birkac kuklada gogus ve omuz kismini da hamurla yapmaya basladim kostumlerindeki dekolteler icin.. yani temel olarak, acikta kalacak olan kisimlar hamur, gerisi ciplak tel..
siZin isleriniZi de gormeyi cok isterim, kolay gelsin.

Jaensue said...

Sevgili ozlem harika anlatmissin çok tesekkurler!Peki fimoyu ne renk almali beyaz mi?:)

ozlemakin said...

sagol :)
fimoyu ne renk alacagin onemli degil, hatta evde varsa artim kalmis hamurlari bile kullanabilirsin nasolsa boyanacagi icin. ama yeni alacaksan ten rengine yakin bir renk alman daha iyi olur, boyarken de kolaylik saglar hem.

ozlemakin said...

artim degil, artmis olacakti o.

Jaensue said...

Tekrardan saol elimde kalmadi o zaman gidip bugun gidip bi fimo alayim ben!Bisiye benzerse kuklam yorumunuza sunarim efenim :)